ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 γρ. νωπή μαγιά
3
κούπες ζάχαρη
8
αυγά
1
πακέτο βούτυρο {250 γρ.}
1
κούπα φυτίνη
1
κούπα γάλα
1
κούπα νερό
2
κουταλάκια αλάτι
1
πακετάκι μαχλέπι
1
πακετάκι κακουλέ
1 βανίλια
Ξύσμα πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνεται λίγο το γάλα με το νερό
μαζί. Ρἰξτε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα-νερό. Αφήστε την 10΄. Ανακατέψτε την να
διαλυθεί και αφήστε την άλλα 5΄. Βάλτε στο μπολ του μίξερ το 1/3 του
αλευριού,τη διαλυμένη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπήστε τα 2΄να γίνουν
λείος χυλός. Ρίξτε σε δόσεις όσο αλεύρι χρειασθεί, για να γίνει μια ζύμη
μαλακιά ελαστική που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώστε
την 5΄-10΄. Σκεπάστε την με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε την σε χλιαρό μέρος, να
διπλασιασθεί σε όγκο. Πατήστε την να ξεφουσκώσει, ζυμώστε την άλλα 5΄και πλάστε
με αυτή πλεξίδες ή άλλα σχέδια τσουρέκια. Σκεπάστε τα κι αφήστε τα, να
διπλασιασθούν σε όγκο. Αλείψτε τα με κροκάδι αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε
τα με σουσάμι. ψήστε τα στους 180°C
15΄-20΄,ανάλογα με το σχήμα και το πάχος τους. {Προσοχή δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί στεγνώνουν}.
Αγαπημένη συνταγή από τη Βέφα Αλεξιάδου
που σίγουρα θα τη λατρέψετε.
Καλή επιτυχία!!!!!
Κ Α Λ Η Α Ν Α Σ Τ Α Σ Η!!!!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου