Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΡΧΕΣΤΡΑΤΟΣ & ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ!!!!







Η ελληνική γαστρονομία έχει παράδοση περίπου 4.000 χρόνων και αποτελεί μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Ιστορικά είναι ένας πρόδρομος της Δυτικής κουζίνας με μαγειρική εξάπλωση, μέσω της αρχαίας Ρώμης σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.
Η Αρχαία ελληνική κουζίνα χαρακτηριζόταν από λιτότητα και είχε ως βάση την «τριάδα της Μεσογείου»: Σιτάρι - ελαιόλαδο - κρασί, με βάση τα ψάρια και το κρέας που τρωγόταν πιο σπάνια. Αυτή η τάση στην ελληνική διατροφή συνεχίστηκε στα ρωμαϊκά και οθωμανικά χρόνια και άλλαξε σχετικά πρόσφατα, που με την τεχνολογική πρόοδο το κρέας έχει γίνει πιο εύκολα διαθέσιμο. Η αστικοποίηση μετά το 1960 έφερε τις ανάλογες αλλαγές όπως νέες συνταγές, νέους τρόπους παρουσίασης και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Το κρασί και το ελαιόλαδο ήταν πάντα ένα κεντρικό μέρος της και η εξάπλωση των σταφυλιών και των ελαιόδεντρωνστην περιοχή της Μεσογείου και ακόμη πιο μακριά συσχετίζεται στενά με τον Ελληνικό αποικισμό.
Η Βυζαντινή κουζίνα ήταν παρόμοια με την αρχαιοελληνική κουζίνα, με διαφορά όμως ότι περιλαμβάνει νέα συστατικά που δεν ήταν διαθέσιμα στο παρελθόν, όπως το χαβιάρι, το μοσχοκάρυδο, τον βασιλικό και τα λεμόνια, ενώ το ψάρι συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής. Η Βυζαντινή κουζίνα είχε επωφεληθεί από τη θέση της Κωνσταντινούπολης ως ένα παγκόσμιο κέντρο του εμπορίου των μπαχαρικών.


Ο Αρχέστρατος ήταν αρχαίος Έλληνας φημισμένος Συρακούσιος ποιητής και φιλόσοφος του 4ου αι. π.Χ.
Το 320 π.Χ. έγραψε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην ιστορία και θεωρείται πατέρας της Γαστρονομίας.Ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τη μαγειρική ως τέχνη και μάλιστα έγραψε το περίφημο ποίημα «Ηδυπάθεια», στο οποίο αποκαλύπτει τα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας. Στο έργο του αυτό κάνει εκτενείς αναφορές στο ψάρι, στα όσπρια και στο κρασί – δηλαδή στα τρόφιμα που εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και τα οποία χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα την υγιεινή ελληνική διατροφή.


Ο Αρχέστρατος ήταν αυτός που πρωτοχρησιμοποίησε τη λέξη «γαστρονομία» (η οποία στην κυριολεξία σημαίνει «οι κανόνες του στομαχιού» – από τις λέξεις γαστήρ και νόμος) και κατέθεσε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής τέχνης στον κόσμο.
Οι 5 χρυσοί κανόνες περί γαστρονομικής τέχνης του Αρχέστρατου ήταν:
Αγνά υλικά για την παρασκευή φαγητού.
Αρμονία των υλικών μεταξύ τους.
Όχι στις βαριές σάλτσες και στα καυτερά υλικά. Καλύπτουν και δεν αναδεικνύουν τις επιμέρους γεύσεις.
Ελαφρές σάλτσες, που βοηθούν στην απόλαυση του ουρανίσκου.
Καρύκευμα του πιάτου με μέτρο έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία των γεύσεων και των αρωμάτων του φαγητού.
Πηγές:    http://el.wikipedia.org/wiki/Ελληνική_κουζίνα
              http://bimag.gr/o-prwtos-sef-tou-kosmou-arxestratos/
             www.tovima.gr / www.mouseioaianis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου